Heej!
Nu har det varit alldeles för länge sedan sist! Det har blivit så mycket med en massa annat och det har inte ens funnits något särskillt kul att publicera. Jag har helt enkelt blivit uppslukad av allt plugg. Nu är det nästan sommarlov och jag har bestämt mig för att bland annat ägna lite tid åt bakningen. Det jag har börjat smyga igång bakningen med är en chokladtårta med hallontouch, för att gratta självaste Sverige på nationaldagen.
 
Chokladtårta med hallontouch
(Gluten och mjölkfri)
 
Ingredienser till 2 tårtbottnar
2dl jyttemjöl
1.5dl mandelmjöl
0.5dl kokosmjöl
(Eller 4dl gl fri mjölmix)
3dl socker
2dl kakao
2tsk bikarbonat
1tsk bakpulver
1tsk salt
1tsk vaniljpulver
2.5dl havregurt
ca 2dl kaffe
1dl olja
2 ägg
 
Ingredienser hallonsås
Lite mindre än en kartong hallon
Ca 3dl florsocker
75g smör
1tsk vaniljsocker
0.5dl havremjölk
 
Ingredienser chokladglasyr
4dl florsocker
2dl kakao
1tsk vaniljsocker
200g margarin
1dl havremjölk
Ca 4 rutor mörk smält choklad
 
Gör såhär
 
Tårtbottnar
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj två formar med olja och glutenfritt ströbröd. Blanda alla torra ingredienser i en bunke med en slev. Tillsätt ägg, havregurt, olja och kaffe. Blanda väl. Dela upp smeten i två lika stora formar eller använd samma form två gånger, med hälften av smeten i vardera gång. Grädda i den lägre delen av ugnen i 20-25min.
 
Hallonsås
Vispa florsocker, vaniljsocker, havremjölk och smör till en jämn smet med elvisp. Rör i hallonen. Ställ in i frysen ett tag.
 
Chokladglasyr
Vispa florsocker, vaniljsocker, kakao och smör till en lite pulvrigare smet. Tillsätt havremjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt sist den smälta chokladen och ställ sedan in glasyren i kylen.
 
Avslut
Lägg över en tårtbotten på ett fint fat. Sprid ut hallonsåsen på kakan. Lägg på den andra tårtbotten ovanpå den första. Frosta tårtan med din chokladglasyr och toppa med mörk choklad. Du kan gärna toppa tårtan med lite av din hallonsås, hallon och smält choklad. Ställ in tårtan i kylen ett tag. Servera!