3e veckans tips med en kladdig gluten och mjölkfri kladdkaka, en gyllene krydda och fin näckros

 
Heej!
Hur har ni det? Firas valborg något särskilt? Jag ska vara med kompisar så får vi se vart vädret leder, om en brasa är möjlig vill säga. Annars har jag haft det bra med träning vilket bidrog till träningsverk idag, långhelg och mycket sötpotatispommes ;) Hoppas förresten att ni har haft användning av rabattkoden "stina10" som ger 10% rabatt typ 1 vecka och 2 dagar till tror jag på www.wellmilton.se och deras kostrådgivningspaket!
 
Det är väll dags för veckans tips va? Kladdkaka. Bordsrosor. Gurkmeja. Häng kvar och läs mer.
 
◊ Första tipset är kladdkakan som är gluten och mjölkfri! Lätt att göra men en succè som man aldrig tröttnar på.
Ingredienser
2ägg
2¾ dl socker
1¾ blandat glutenfritt mjöl (jag körde kokostema och hade ca hälften var av majs och kokosmjöl, annars kan du använda dig av mandelmjöl, havremjöl eller kanske jyttemjöl.)
1msk vanillinsocker
4-5msk kakao
50g kokosolja
50g havremjölk
några droppar matolja om det behövs
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke förutom kokosolja, havremjölk och olja. Blanda väl med en slev och smält kokosoljan en stund i mikron. Rör i mjölken och kokosoljan i smeten, blanda väl och se om det behövs matolja. Efter detta smörjer du en bakform med olja och ströar med kokos eller ströbröd. Sätt in i mitten av ugnen i mer eller mindre 20min. Ta ut och låt svalna lite. Skär upp kladdkakan i fina bitar på en tallrik och pimpa med risglass, bär och florsocker.
 
 
◊Andra tipset är den legendariska bordsnäckrosen. Den går fort att göra och blir som en liten skål. Du kan alltid servera saker i själva rosen också eller lägga en liten sten i om du vill. Min specialitè när det kommer till dukning är näckrosorna haha. I bakgrunden på matbilden ser du rosen. Ja och har du inte kollat det så gå in på mitt inlägg "Favoriten sötpotatispommes utan fritös" där jag har recept på dessa goda och nyttiga pommes. 
Länk till beskrivning till servettens näckros: http://www.ica.se/buffe/artikel/servettvikning-nackros/
 
 
◊Tredje tipset är somsagt gurkmeja. En råvara som funnits i många långa tider och tillhör ingefärssläktet. Min farmor har bland annat pratat om kryddan och man ser ju att de flesta träffar på google handlar om varför du bör äta den när du skriver in "gurkmeja". Gurkmeja motverkar tydligen diabetes, kan stoppa inflamationer, kan förhindra åderförkalkning, skyddar cellväggarna, förebygger hudproblem och mycket annat.
Du kan äta kryddan i filen/gröten på morgonen som du också kan göra med ingefära, eller göra hälsoshots som med ingefära, juicer funkar den bra i men också i massor av olika rätter. Gurkmeja är ursprungligen från Indien och är en ingrediens i curry. Därför är indiska rätter ett tips. Känd är den för sin gula färg men inte jättestarka smak. Jag själv tänker att jag ska testa laga mat med kryddan snart, snart!
Bildresultat för gurkmeja
 
Ha det bäst och ha en forsatt bra långhelg♥

Favoriten sötpotatispommes utan fritös!

<a href="https://www.bloglovin.com/blog/18865565/?claim=sn3mrk4cxb9">Follow my blog with Bloglovin</a>
 
 
Heej!
Sitter i mitt rum, skriver detta blogginlägg och lyssnar på den bra låten "Gorgeous" av grymma Izzy Bizu. Från en bra artist till en annan, John Mayer kommer ju snart! Helgen efter den som kommer nu mer exakt. Ja och jag ska gå på den konserten jag ;) Det blir askul! Synd att jag missar Hov1 på grönan fredagen samma helg bara. Min kusin ska nämligen konfirmera sig i Trolhättan. Det blir dock också kul.
 
Idag delar jag med mig av ett hett middagstips och ett möjligt mellanmål ivarefall, enjoy!
 
Mina kära sötpotatispommes med kyckling och majs till
Ingredienser 4pers
3 kycklingbröst
1 fiskfilè (om du har en nästan vegetarian i huset)
1 baconpaket
2 majskolvar
ca 400g sötpotatis
matolja
salt
peppar
cayennepeppar
Såhär gör du
Sätt ugnen på 120 grader (varmluft). Skala och skär sötpotatisarna i fina frites sticks. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Sprid sedan ut den skurna sötpotatisen på plåten och salta lite lätt. Stoppa in i ugnen. Medans de är i ugnen i ca 30 min med regelbunden vädring så kan du börja steka kyckling, bacon, fisk och majs i olika stekpannor. Du får krydda hur du vill men majsen kan du gärna smälta lite smör över och bara salta sen. Så får du shuffla temperatur så inget bränner vid. När dina pommes är klara i ugnen tar du ut dem, höjer temperaturen till 200 grader (varmluft), ringlar olja över dem, kryddar och låter stå tills ugnen blir varm. (var försiktig med cayennepepparen så att det inte blir för starkt) Nu när ugnen är varm är det bara att skjutsa in plåten i mitten av ugnen igen och låta den vara där i ca 15 min. Dina pommes ska ha en krispig yta men inte helt bränd... Då var dina pommes klara och du kan lägga dem på en tallrik med papper för att suga upp oljan. Servera allt med en fin dukning och bea direkt och glöm inte salladen! ;)
 
Tips: Testa den veganska, mjölkfria, glutenfria och sojafria risglassen som bland annat finns på pressbyrån. Passa på medans de fortfarande har halva priset på all glass och unna dig en till ett litet mellanmål.♥
 
 
 

IBSspecial och rabattkod till just dig

Bildresultat för ibs
Heej!
Idag blir det en IBSspecial med tips och fakta men också en rabattkod till valfri kostrådgivning på www.wellmilton.se! Hoppas inlägget kommer hjälpa dig eller bara ge dig lite insikt i magproblemens liv.
 
Alltid denna smärta, alltid den där gravidmagen och alltid den där ovissheten. Platt och slank på morgonen men på kvällen hamnade man plötsligt i nionde månaden, vad gick snett? Man tänkte att man var laktosintollerant, sen var det bara bönor som var roten till det onda och sen efter det där grova fullkornssuperbrödet var effekten inte helt super. Vad var det som krånglade och varför får jag fortfarande ont i magen? Är jag helt det motsatta från alla andra? Finns det något att göra åt problemet? Finns det en etikett på mig?
 
IBS. Irritable Bowel Syndrome. Stressmage. Gravidmage.
Symtom:
  • Uppblåst mage *
  • Gaser *
  • Förstoppning
  • Icke fina toabesök *
  • Knip *
  • Smärta *
  • Illamående
  • Halsbränna *
  • Trötthet *
  • Sömnsvårigheter *
  • Hjärtklappning
  • Buller från magen
  • Oro/ångest
  • Smärta i vänster axel till och från *
Japp alla symtom med * bakom sig har jag eller hade jag. Vad som förvärrar symtomen är stress och en viss kost som bönor, paprika, kål, gluten och mjölk i mitt fall. IBS är alltså en irriterad tarm och en funktionell störning i dina tarmar. Du kan få buksmärtor eller gaser och liknande men inte bara någon gång utan lite mer regelbundet. Det är flest kvinnor som man märkt har sjukdomen, om man nu ska kalla det för sjukdom. IBS är vanligt mellan 20-65åringar men kan komma i vilken ålder som helst. IBS är dock inte farligare än magsmärtor i olika grader och det kan inte utvecklas till andra sjukdomar som t.ex. cancer. Fast du kan lida myyycket om du har det så det är viktigt att tänka på kosten och stressen.
 
Jag är inte utbildad, jag har inte gått kurser och jag har inte fått "sjukdomen" bekräftad av en läkare, men jag har läst på och jag har lyssnat på min egna mage. Jag personligen har märkt att om jag tar bort den största dåliga grunden, mjölk och gluten så mår jag i det stora hela mycket bättre. När jag stressar under en lång period mår jag också sämre. Det jag dock framförallt har märkt är att när jag blivit mycket, mycket hungrig och sedan äntligen äter (ganska fort dessutom) så får jag magsmärtor.
 
Middagar är ett bra exempel. Jag tänker att, oj nu blir det mycket mat ikväll så jag äter en lätt lunch. När jag gjort mig fin och ska ta mig till middagen känner jag att magen gärna skulle få i sig lite mat. Perfekt! mat blir det. "Ja kanske om typ två timmar". Jag kommer fram och nu är det dags för mingel med lite smått snacks som nötter, salami, chips och en drink. Jag bara proppar i mig av detta och får ingen skön mättnadskänsla utan en irriterad mage, men men. När maten ivarefall ställs fram proppar jag även i mig den. Dags att knäppa upp knappen på byxorna...
Efter den goda maten är det dags att ursäkta sig till toaletten där jag kan göra mina behov men framförallt lägga mig ner på kaklet i hopp om bättre tider. Men när jag kommer tillbaka till bordet står den där godisskålen där och jag tar godisbit efter godisbit trots mätt mage. Magen lugnar sig ivarefall om jag sitter med benen korsade på dethär sättet tänker jag och ibland blir det faktiskt ganska bra. Sen tog kvällen slut och jag tänker på vad som gick snett denna gång.
Känner du igen dig lite kanske?
 
Det jag skulle rekommendera eller tipsa om för en mer harmonisk mage är saker som dessa:
  • Ladda ner appen Belly Balance
  • Använd dig av mina IBSvänliga recept på bloggen
  • Ta bort gluten, mjölk, paprika, bönor, kål
  • Förstå vilken mat du mår bäst av
  • Stressa mindre
  • Ät mindre prtioner fast ofta
  • Bli inte för hungrig
  • Småät inte godis
  • Sök vård om du inte kan lindra själv på något sätt
  • Försök få bra med sömn. (Läs en bok eller fantisera ihop en historia i huvudet om du inte kan sova och tvinga inte dig själv att somna för då lyder inte kroppen och du får ångest.)
  • Förstå dig på magen via fakta mm
  • Gå till en dietist eller få kostrådgivning på b.la. www.wellmilton.se.
  • Testa magtabletter på apoteket https://www.apotekhjartat.se/produkter/kost-kosttillskott/mage-tarm/
Jag har precis laddat ner Belly Balance och den verkar faktiskt väldigt bra.
 
För att knyta ihop säcken så ska jag säga att jag mår bättre idag och jag har varit ganska hård med kosten ivarefall, vilket har hjälpt en hel del. Får jag ont i magen lägger jag mig på sidan eller på magen i en säng. Jag kan också intala mig att jag inte har så ont/ tänka på annat (funkar endast ibland om man säger så haha). Jag vet inte vilken grad av IBS jag har och om jag borde ta bort mer råvaror men jag vet att om jag jämför med 2015 så mår jag bättre idag. Om du inte har IBS så grattis men hoppas du förstår oss som har det. Är du en tjej så vet du antagligen att t.ex. mensverk inte är så fantastisk heller. Skönt om man var en kille utan IBS eller andra konstigheter ibland även fast jag aldrig skulle vilja vara en kille på heltid.
Ha det bra och hoppas nu att något av dessa tips funkar för dig och att du stannar kvar på bloggen. Men jag hoppas också att jag kommer fram till mer slutsatser kring IBS, att magont utrotas och att du fick bra info.
 
Glöm nu inte att gå in på www.wellmilton.se och använd rabattkoden "stina10" för 10% rabatt på valfritt kostrådgivningspaket två veckor framåt! ♥
 
Källor:
https://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta-och-rad/Sjukdomar/IBS---kanslig-tarm/
https://www.bellybalance.se/ibsfri/