; den sockersöta rosen -

Somrigt, SoMrIgArE, SOMRIGAST!

maj 28, 2017 / 0 kommentarer
 
Heej!
Vilken helg! Soligt och händelserikt! Det är ju bara så fint utomhus med all grönska och sol. Det jag gjort denna långhelg är: jobbat, varit på grönalund 2 gånger, klättrat, paddlat kajak och njutit av solen.
 
Det var konserter på grönalund torsdag och fredag, de som spelade var Norlie & KKV och Miss Li. Båda var väldigt bra men Miss Li var nog ändå bäst live. Riktigt härligt var det och mysigt att träffa kompisarna.
 
Eftersom att det är så soligt och fint var jag tvungen att anpassa min mat där efter ;) Bovetepannkakor och sommargröt fick det bli till några måltider. Pannkakorna är supergoda och dessutom enkla att både göra och steka! 
 
Ingredienser bovetepannkakor
12-15st (jag gjorde halvt recept till mig)
2,5 dl bovetemjöl
6dl mandel/havremjölk
4 ägg
1 nypa salt
Kokosolja till stekning
Gör såhär
Vispa hälften av mjölken, allt mjöl och salt till en jämn smet. Blanda i ägg och resten av mjölken. Vispa till en jämn smet, ställ in i kylen ett tag eller stek direkt. Grädda gyllenbruna i pannkakslägg med kokosolja.
 
Tips: ät med färsk frukt/bär, sylt eller pannkakssirap. ♡
 
 
Ingredienser sommargröt
1 portion
1dl havregryn
2dl vatten
en nypa salt
frysta bär
agavesirap
Toppa med chiafrön, granola, banan och havremjölk
Gör såhär
Blanda havregrynen, vattnet, saltet, frysta men sjöljda bär och ca 1tsk agavesirap i en kastrull. Låt koka upp och sedan ska gröten stå på lite lägre värme under omrörning. När den är tjock häller du upp den i en skål och toppar med chiafrön (ca 1tsk), granola, en banan och havremjölk. Gröten kommer få en fin rosa färg om du använder dig av blåbär eller blandade skogsbär.
 
Läs mer

Klättring

maj 24, 2017 / 0 kommentarer
🏔
 
Klättring,
Du tar tag i greppen och du känner varenda muskel spännas. Om och om igen återupprepas dina händers rörelse och din kropps spänningar. Ända tills du matchar ditt sista grepp och projektet är avklarat.
Tiden bara flyger förbi och klockan drog över som vanligt. 
 
Nästa dag kliver du fram mot väggen för att få utlopp av energin i dina händer. Du faller, faller igen och så igen. Du funderar men hjärnan kan inte riktigt ta in den sport du håller på med. Denna gång går du hem med träningsvärk och sur min. Du inser att du funderat för mycket och helt enkelt haft en dålig dag. Dags är det då att äta och skriva med klätterintresserade om ännu ett pass för att umgås och ha det nice.
Livet känns enkelt, besvärslöst och du blir påminnd om att klättringen är mer än en sport.
 
Dags att inkludera klättring i bloggen här och där, hoppas ni får lite inspiration.♡
 
 
 
Läs mer

Naturbilder

maj 22, 2017 / 0 kommentarer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

smuligt, havrigt och somrigt

maj 21, 2017 / 0 kommentarer
 
 
Heej!
Idag är det sol och det har varit så hela helgen, hur nice? I fredags var det nästan brutal värme men man märker ju hur alla kommer ut ur sina hålor och hur alla blir mycket gladare. Jag blir ivarefall på mycket bättre humör och får såklart sug på att baka somriga bakelser och pajer!
I fredags när jag kom hem bakade jag rabarberpaj med inslag av bär och havrescones. Personligen gillar jag när pajer har mycket smulsmet på sig och jag gjorde ett eget litet recept. Hoppas ni gillar det och att ni njuter i värmen! Snart sommar på riktigt!
 
Ingredienser rabarberpaj
Färska rabarber helst egenplockade och egenodlade
Lite frysta jordgubbar och hallon om du vill
ca 5msk socker
ca 100g smält smör/margarin
3dl havregryn
ca 1dl mandelmjölk
1dl majsmjöl
2msk potatismjöl
Gör såhär
Sätt ugnen på 225 grader. Smält fettet i en kastrull och blanda sedan i 
havregryn, 4msk socker, mandelmjölken, majsmjölet och potatismjölet. Skölj rabarberna/ta bort bladen och skölj bären. Skär upp rabarberna i småbitar och sprid ut bären i en fin pajform. Strö resten av sockret över rabarberna och bären. Provsmaka din smulsmet och tillsätt mer socker, mjöl eller något annat om det behövs. Sprid sedan ut smeten över pajformen. Ställ sist in i mitten av ugnen i 15min. Servera med risglass eller oatlyglass.
 
 
 
 
 
 
Ingredienser mumsiga havrescones
ca 12st eller 2bröd.
90g havregryn
150g havremjöl (100g havremjöl och 50g mandelmjöl)
160g bovetemjöl
2msk valfritt socker (kokos, strö eller råsocker)
1tsk salt
2tsk bakpulver
1½ finmalet psylliumfrö
1tsk kanel
50g kokosolja
300g havremjölk
Gör såhär
Sätt ugnen på 250 grader. Mät upp alla torra ingredienser och blanda dem i en bunke.
Tillsätt kokosoljan och finfördela den med fingrarna eller en gaffel (kan också köras i matberedare) var försiktig bara så att fettet inte smälter för mycket.
Väg havremjölken och blanda snabbt i den med en slev. Låt svälla i ca 10min.
Forma två runda bröd, ca 3cm tjocka med fuktade händer och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär varje bröd i 4 delar med en kniv och nagga ytan med en gaffel.
Du kan också göra små bollar av degen som du trycker ut lite på en plåt med bakplåtspapper. De blir som tjockare nyttiga kakor. Du kan frysa in dessa och rosta till frukost. Ät dem då med ost och apelsinmarmelad eller osockrad hallon/jordgubbsmarmelar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 17min tills de är gyllenbruna.
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Chokladmuffin med sommarmaräng

maj 15, 2017 / 0 kommentarer
 
 
Heej!
Det blev så fullt upp så jag fick aldrig chansen att dela mitt inlägg i lördags. I fredags gjorde jag nämligen mitt sista nationella prov och firade det med två fina kompisar. Vi åt tacos och snacks på kvällen, badade bubbelpool, såg på film och hade det mysigt.
 
Kompisarna sov över från fredag till lördag men Tove skulle jobba lördag morgon vid 11 så hon drog tidigare. Tilda stannade kvar och då gick vi en mysig promenad, spelade badminton och bakade! Det receptet är det jag tänkte dela med mig av idag.
 
Chokladmuffins med underbar sommarmaräng
Ingredienser muffin
2ägg
3dl socker
100g smält smör/margarin
1msk vaniljsocker
4msk kakao
1dl majsmjöl och drygt 0,5dl mandelmjöl
(Mjöl kan variera, kokosmjöl eller annat kan också användas om man inte gillar majs eller mandelmjöl eller har allergi. Men blanda gärna lite)
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Smält fettet medans du häller i alla andra ingredienser i en bunke. Blanda ner smöret och rör runt noga med en slev. Placera ut muffinsformar på en muffinsplåt och häll i smet i lite mindre än halva formen. Låt stå.
 
Ingredienser maräng
4äggvitor
1,5dl socker
0,5krm ättiksprit
Lite mindre än 1dl frysta hallon och blåbär
Gör såhär
Fördela äggvitorna och var noga. Visspa äggvitorna till ett hårt skum med en elvissp  i en bunke som ska gå att vända upp och ner. Visspa i sockret och ättikspriten en liten stund. Värm bären i mikrovågsugnen så att de blir lite såsiga. Mosa bären lite och visspa försiktigt lite till, testa vända bunken upp och ned igen. När marängen är bra så spritsar du fint ut den över de ogräddade muffinsarna.
Ställ in i mitten av ugnen i ca 15min (ha uppsikt). Blir det maräng över så kan du spritsa ut den på en plåt med bakplåtspapper och ha inne i ugnen på 100 grader i kanske 20min, se vilken tid som passar för gyllenbruna maränger.
Låt muffinsarna svalna, riv mörk choklad över, strö florsocker och pynta med lite bär. NJUT
 
Tips: Gör du extra maränger så ha de i ugnen på mycket låg temperatur i en bra tid. Eftersom de har hallon och blåbär i sig så gör de inte riktigt som vanliga maränger. Ja, jag och Tilda fick ju små svarta pluppar istället för maränger...
 
Ha det bra och lycka till!♡
 
 
 
 
Läs mer