2 alternativ för ett glutenfritt men brödigare liv

Heej!
Hoppas att ni har det toppen!
Imorgon drar gymnasiet igång och jag har laddat med en massa brödbakning för lite trevligare mornar. Jag är lite shaky men det ska fortfarande bara bli kul. (Ivarefall nu i början sen har man ju hört hur det blir några veckor in men nu ska vi leva i nuet här!) Man får ivarefall förbereda ett back to school kit och lite snygga outfits ;)
 
Jag har laddat upp med bananbröd som är mättsamt, suupergott och faktiskt lätt att göra då du inte måste hålla på med plåt och bullar etc. Sen bakade jag också gluten och mjölfria tekakor för andra gången. De är mycket goda och går bra att frysa in för att tina när man är i behov. Lite mer tålamod för att göra tekakor av smeten på en plåt och låta dem jäsa tillräckligt behövs dock men det är det värt.
 
Veganska, glutenfria, sockerfria, soyafria och ehh aa fria från det mesta bananbrödets recept kommer här:
ingredienser
5dl havregryn
2st mogna mosade bananer
¾tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
1tsk kanel
1tsk havssalt
1½tsk vaniljpulver
½dl havremjölk
½dl kokosolja
½dl honung
1-1½msk vinäger
Såhär gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa havregrynen med en stavmixer så att de blir till ett mjöl. Tillsätt sedan alla ingredienser och blanda till en smet med en sked/slev. Smörj en brödform med lite olja och ströa med glutenfritt ströbröd. Häll i smeten i formen och dekorera eventuellt med lite havregryn. Ställ formen i mitten av ugnen. Grädda i 35min, stäng sedan av ugnen och låt vila i 10min. Ät till frukost, mellanmål eller som tillbehör till en mysig middag! :)
 
Den glutenintolerantas kompis tekakans recept har du här:
ingredienser
50g jäst (1pkt)
2dl havremjölk
2dl vatten
1msk fiberhusk
3dl havregryn
1tsk havssalt
2msk ljus sirap
½dl rapsolja
1dl teffmjöl
4dl havremjöl
ev. rapsolja till pensling om man vill
Såhär gör du
Smula ner jästen i en bunke. Värm havremjölk och vatten till det blir fingervarmt (ca 37 grader). Vispa ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt sedan resten av vätskan tillsammans med fiberhusken och havregrynet. Låt svälla i 10min.
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen med degkrokar i några minuter. Degen kommer fortfarande vara kladdig. Låt jäsa under bakduk i ca 30min utan att uteluft kommer in i rummet.
 
Stjälp upp degen på bakbord med lite havremjöl under och platta ut degen till ca 1cm tjocklek. Ta gämna degklumpar och platta ut till tekakor med hjälp av en blöt slickepott. (ska bli ca 14st) Nagga med en gaffel och låt jäsa under bakduk i ca 30 min utan att uteluft kommer in i rummet. Sätt ugnen på 225 grader.
 
Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i drygt 10min. Pensla tekakorna med lite olja direkt när de kommit ut ur ugnen om du vill. Låt svalna på galler under bakduk. Ät färska till frukost eller som kvällsmys med en kopp te som passar sig till tekakor. ;) Du kan också frysa in dem och lägga fram eller rosta när det är dags att äta dem. De har så mycket mindre skit i sig än affärers glutenfria påhitt så om du orkar kan du försöka göra något eget gott bröd! :)
 
Ha det supernice så skriver jag förhoppningsvis snart igen!♥
 
 

Om allt skiter sig kommer du ivarefall inte ha ont i magen

Heej!
Igår lämnade jag av islänningarna på Arlanda vilket var lite tråkigt faktiskt. Jag var väldigt trött så skönt att man kan ta det lite lugnt men dom kommer vara saknade. 
 
Vi hade en händelserik vecka med gröna lund, kayakpaddling, klättring inne, klättring ute, mycket tågåkning, båtåkning, god mat, mycke snacks, shopping och filmkvällar. Äventyr och problem som vi lyckats lösa. Jag behövde dessutom jobba tre pass. Lör 9-17, mån 6-11.30 och tis 6-11.30. Med klättring efter. Krafterna är ganska slut nu men kul har det varit!
 
Titeln är inte bara ett clickbait eller något sådant. Bara ett citat som jag kom på och har tänkt mycket på. Det låter ju för det första lite roligt men lite sanning finns där i. För om du inte vågar ta risker eller utmana dig själv lever du bara rädd eller "bekväm". Tar du risker kan så mycket kul hända men det kan också gå fel! Fast för att stå med framgång måste du veta hur det är att misslyckas!
 
Denna sommar har jag utmanat mig själv mer än nåågonsin förut! Jag har varit nervös och haft ont i magen men när jag väl vågat har magonten bytts ut mot lycka. Jag var på lägret på Island jag skrivit om tidigare och därifrån har jag träffat människor som jag aldrig kommer glömma. 3 islänningar som stannat hos mig en vecka, en supersnäll tjej från Stockholm, några shyssta lite överrallt ifrån som jag har kontakten på snapchat med och sen en kille från skåne som jag var räddast för att träffa igen. Han kom till mig i tre dagar vilket var 3 dagar jag aldrig glömmer. Allt var läskigt i början men nu behöver jag inte vara nervös mer på ett tag! :-) Nästa härliga äventyret börjar på måndag då ghmnasiet drar igång.
 
Ha det bäst och försök att utmana dig själv mellan de bekväma dagarna. Går allt åt *** så slipper du ivarefall magonten av att inte pröva.♡
 
 

Exotiskt besök

Heej!
Idag fick jag en liten paus i sommarhetsen. Fullt upp! Men bara roliga saker så det är bara kul!
 
En rabarberskörd passade jag ivarefall på att göra och det blev en hel del rabarber faktiskt! Så det fick bli lite kök för mig också. I köket gjorde jag en stor rabarber och hallonpaj (hittar recept på bloggen under fliken bakning), 3 småpajer (samma recept men i mindre ungssäkra former) och så gjorde jag rabarberkräm.
 
Imorgon kommer tre islänningar som jag träffade på lägret jag skrev om i tidigare inlägg. Det blir väldigt kul. Klättring, grönan, engelskaprat och nice häng i en vecka. Då passar det väll bra att bjuda på lite av pajen bland annat. Sen får man väll servera lite svenska rätter som en försvenskad tacos, köttbullar eller spagetti med köttfärssås. ;)
 
Recept på den somrigt goda rabarberkrämen
500g rabarber (helst från din trädgård men funkar med valfri)
4dl vatten
1dl socker
3msk potatismjöl
Gör såhär
Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Häll i rabarberna efter du hackat dom till små bitar. Låt koka under lock i 3-4min så att rabarberbitarna blir mjuka. Blanda ut potatismjölet med kallt vatten. Ta av kastrullen från plattan. Häll potatisvattnet i en fin stråle ner i krämen medans du rör runt. Låt krämen koka upp en snabbis och ta sedan av den för att svalna. Strö lite socker över krämen så att det inte blir ett lager ovanpå. När krämen svalnat kan du sätta på locket och ställa in den i kylen. Njut med lite havremjölk som frukost, mellanmål eller efterrätt!
 
Jag återkommer med uppdatering efter islänningarna och hur sommaren varit om ca en vecka. Ha det toppen sålänge!♡