; den sockersöta rosen -

Gluten och mjölkfritt, trendigt eller utstött?

feb 23, 2018 / 0 kommentarer
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

Kost är en mycket diskuterad och trendig fråga i dagens samhälle. Vegetariskt, mjölkfritt och glutenfritt har framförallt lyfts fram, vilket restauranger, caféer och skolmatsalar har anammat. Trendstaden Stockholm är framförallt platsen som har kastat sig in och spridit alternativen av en ätbar trygghet. Jag som gluten- och mjölkintolerant underlättas av att tillhöra just Stockholm. Det förenklar livet när jag kan ta en pizza med mina kompisar utan att oroa mig för degen, dränkt i mjöl. Dock kommer faktumet att jag tillhör Stockholm, med två saker till…

Min tillfredsställelse står inte så ofta jättehögt och jag hittar alltid något att klaga på. Klagandet träder, som ni kanske förstår, även fram denna gång. Stockholm är visserligen bra på att erbjuda mat för alla, men bra räcker inte i det här avseendet. Våran kost är grunden till ett fungerande och hälsosamt liv. Bara för att vissa människor är födda med en känsligare mage, eller en känsligare kropp rent generellt, betyder inte det att de ska ha ett helvete med att hitta något ätbart. Vi som fötts med gluten- eller mjölkkänslighet blir överlyckliga när en torr, glutenfri brödbit går att få tag i, eller när havremjölk kan hällas i det annars nattsvarta kaffet. Behöver det vara såhär? Kan inte vi också få gå in i caféer och välja mellan ett brett sortiment? Istället är vi dömda till att ruineras av en ytterst omärkvärdig fika- eller lunchpaus.

Man får väldigt ofta ta på sig skämsmössan som glutenintolerant när man går in på ett café, trots dess trendiga svenskhet. Personalen tittar på en som man talar ett främmande språk när man ber om gluten/mjölkfritt och springer sedan in bakom stängda dörrar. När de uppenbarar sig igen, efter sitt krismöte i köket så nämner de en dyr upptinad brödbit med pålägg för 5kr extra, eller en sallad med näst intill inget innehåll. Fika då? Ja, möjligen en havreboll eller en biskvi, men behöver man mjölkfritt är det havrebollen som erbjuds. Jag kan bara tänka mig vilket helvete det måste vara för de som är akut allergiska mot gluten respektive mjölk. Det ökande glutenfria utbudet har fortfarande märket “spår av gluten”, vilket drar ner valmöjligheterna ytterligare för de riktigt känsliga. Eftersom att Stockholm nu verkligen utgett sig för att ta tag i gluten- och mjölkfrågan, ska man fortfarande behöva tvingas gå runt som en utstött från gruppen? Alla skulle må bättre av en glutenfri vardag och mjölken är väl ändå inte menad för människor? Är ni kalvar om jag får fråga? Så svårt ska det väl inte vara att göra mer av matutbudet till gluten- och mjölkfritt?

Är man en gluten- eller mjölkintolerant, eller kanske till och med en vegan kan man antagligen känna igen sig. Alltid dömd till att svara på en förvirrad personals outbildade frågor och ett onaturligt högt pris på en, om man tänker efter, rätt torftig mat. Om detta är den första gången ni reflekterar över det här pga. turen till en helt normalt fungerande kropp. Tänk att gå in till ett café, märkt med glutenstämpeln och endast stå och kolla på de fylliga semlorna, färska kanelbullarna, saftiga muffinsarna eller de delikata bakelserna. Det man istället ser när ögonen faller på ens egna bricka är en kopp svart kaffe och en lite för liten havreboll…

Nej, är såklart svaret som jag tror att ni har förstått. Nej, är svaret på frågan om man ska tvingas att stå utstött från “gruppen” pga. något man fötts med. Stockholm har tagit ett stort kliv fram i frågan men har fortfarande en lång väg att gå. Jag vet att detta kan ses som ett I-landsproblem. Det behöver inte alls vara ett problem. Caféer tillsammans med restauranger borde naturligt servera gluten- och mjölkfritt. Det är en onödig grej att behöva klaga på och du märker inte att det är ett problem, tills det faktiskt är det.

Läs mer

Sportbars gl + mj fritt

feb 20, 2018 / 0 kommentarer
Heej!
I helgen bakade jag för hela slanten! Två olika sorters bars, havrescones och bananbröd. När man klättrar eller idrottar över lag så är det ju inte helt fel att fylla på med energi. Jag har tills nu endast gjort detta genom att köpa mig en massa bars eller smoothies. Varför inte istället göra lite eget, med favoritsmakerna? Det skonar bland annat plånboken lite. Recept nr 1 är inspirerat av ett amerikanskt recept från proffsklättraren Sasha Digiulian och recept nr 2 är inspirerat från självaste ica. Jag har alltså bytt ut, blandat och översatt så som jag själv tyckt passat. Jag säger bara; ladda upp med havregryn.
 
Ingredienser, nötbars med en gnutta mango
Ca 5dl havregryn
Ca 5dl valfria nötter
1 1/2 dl mango upptinat med ca 1/2 dl kokosolja
1 dl honung
2 dl kokos
1 1/2 dl tranbär
Ca 2 1/2 dl chocolate chips
1 msk kakao
1 ägg (går att använda ca 2 äggulor som blir över i receptet nedan)
Gör såhär
Mixa havregrynen och nötterna till ett mjöl med en mixer eller en stavmixer. Tina upp mangon med kokosolja. Blanda i kokos, tranbär, chocolate chips och kakao i mjölblandningen. Mixa blandningen lite till med mangon och blanda sedan i ägget. (Mango, kokosolja och ägg använde jag istället för dadlar). Häll ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper så att det blir ett lite tjockare lager. Tryck ihop smeten så att den blir kompakt. Ställ in i mitten av ugnen på ca 125 grader i 7-10 min. När det svalnat kan du skära upp fyrkanter och låt sedan stelna ytterligare i kylen. Slå sedan in barsen i aluminiumfolie eller plast, frys in eller förvara i kylen och ät som mellanmål eller sportsnack.
 
Ingredienser, frö och chokladbars
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl russin eller tranbär
1/2 dl torkade blåbär
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 msk kakao
2 msk flytande honung
2 äggvitor
Gör såhär
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda alla torra ingredienser, rör sedan i honung och äggvitor. Smörj in en brödform med olja och bröa med kokos. Bred ut smeten jämt över formen och pressa ner ordentligt så att det blir kompakt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna och skär sedan avlånga bars som du kan plasta in eller slå in i aluminiumfolie. Ät som sportbars eller mellanmål och förvara i kyl eller frys.
 
Det saftiga bananbrödet och de knapriga sconesen som ni ser på bild 2, finns det recept på under fliken bakning på min blogg. :)
Ha det bra!♡
 
 
 
Läs mer

A heartfull day or some "sommargröt"

feb 15, 2018 / 0 kommentarer
Heej!
Hoppas ni hade en bra dag igår, när det var Valentine's day. Singel, storfirare eller storförälskad. Att ni kanske åt något gott (choklad, glass, bär?) Eller kanske hav lite uppskattning och fick någon form av uppskattning, kompis som familj.
 
Jag gjorde inte något särskilt och kände faktiskt att det var bra att jag inte hade en "Valentine". Jag slutade sent och behövde plugga en hel del matte efter det. Lite god middag med pestolax och sedan havreglass efteråt blev det dock. Jag gav ett lindorhjärta till min familj och bar tillsammans med min kompis, rött hela dagen. Det behöver liksom inte vara så mycket mer än det. 
 
I vilket fall som helst, hoppas jag att ni gjorde det ni ville, stort som smått. För att uppskatta mitt egna sällskap imorse så gjorde jag mig ivarefall en mycket trevlig frukost. Inget mindre än min sommargröt, som jag skrivit om i tidigare inlägg. Gröt kokat med blandade bär och ingefära som jag sedan toppar med kiwi, banan och honung. :) Man kan också ha en liten skvätt havremjölk.
 
Stay tuned för nästa inlägg! Det blir en krönika om gluten och mjölk. ♡
 
sommargröt
 
 
Läs mer

Bakverket som räcker hela helgen lång

feb 11, 2018 / 0 kommentarer
Heej!
I fredags när jag kom hem så var jag väldigt baksugen. Jag bläddrade igenom lite glutenfria receptböcker och kom fram till ett bra recept som jag hade alla ingredienser till. Jag testade nämligen att göra en gluten och mjölkfri morotskaka! Jag tycker personligen att jag lyckades väldigt bra och det blev ett bakverk som räckte hela helgen lång. Kakan är dessutom utan vitt socker!
 
Ingredienser morotskaka
220g mandelmjöl
2.5 dl riven morot
3 ägg
85g rapsolja
75g agavesirap eller honung
1msk citronsaft
2tsk bakpulver
1krm salt
Ca 2tsk kanel
1tsk kardemumma
1krm malen kryddnejlika
Ca 1krm bikarbonat
 
Ingredienser frosting
4msk kokosolja
Ca 400g kokosgrädde (den tjocka krämen separerad från kokosvattnet i kokosmjölk på burk)
4msk honung eller agavesirap
1krm vaniljpulver
Valfritt: ca 1dl florsocker och 30g smör/margarin
 
Gör såhär
Kaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa riven morot med ägg, olja, sirap/honung och citronsaft med en elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör samman de torra ingredienserna med morotssmeten. Smörj en form med löstagbar kant med olja och mjöla med mandelmjöl. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Ta ut kakan när den är fast i mitten och bred på frostingen när den har svalnat. Garnera sedan kakan med citron eller morot.
Frosting: Smält kokosoljan och vispa ihop den med kokosgrädde, honung/sirap, vaniljpulver, florsocker och margarin/smör med en elvisp. Det ska bli en slät och fin frosting. Ställ in frostingen i kylen tills den stelnat en aning (ca 45 min). 
 
 
 
Läs mer

Holy moly, so much greens

feb 9, 2018 / 0 kommentarer
Heej!
Glutenfritt, veganskt, mjölkfritt eller fräscht? Ja den här salladen kunde mixas på alla sätt. I veckan var jag i Mood-gallerian med några kompisar. Supermysigt! Vi bowlade, tränade och bara hängde rent allmänt. Vi testade ivarefall restaurangen "holy greens" som då är placerad i Mood-gallerian i Stockholm. Ser det inte gott ut? Melon och mynta i salladen bland annat, mums.
Trevlig helg♡
 
 
Läs mer