Heej!
Jul kan inte firas nog för tidigt! Ljusare stunder i mörkare väder. Denna helg blev det förfirande med några fina släktingar och god mat. Efterrättsbordet är såklart också en favorit! Till gottibordet biddrog jag med lite julgodis som jag delar med mig av idag. Här kommer tre njutningsfulla och juliga recept.
 
Bland annat gjorde jag pepparkaksbrownies med frosting och lingon.
Recept brownies:
5 ägg
5dl socker
2,5dl valfritt mjöl (jag blandade majsmjöl, kokosmjöl och bovetemjöl)
175g margarin
2,25msk pepparkakskrydda
5msk kakao
 
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser med en slev i en bunke. Häll i smeten i en långpanna med bakplåtspapper och fördela smeten jämt över hela pannan. Stoppa in långpannan i ugnen i ca 20 min.
 
Recept frosting:
50g philadelphia
30g smör
2dl florsocker
1tsk vanillinsocker
 
Gör såhär
Mixa ihop allt med en stavmixer eller blanda allt med en gaffel. Bred på frostingen på dina brownies när de svalnat och är uppskurna. Toppa med lingon och ställ in i kylen eller servera! 
(Om du vill ha en mjölkfri glasyr blandar du ca 2dl florsocker och 1,5msk vatten med lite lingon.)
 
Det som också bakades var nöt, mjölk och glutenfria rocky roads!
Recept rocky roads:
400g mörk choklad (helt mjölkfri om du vill annars 70% eller upp)
Ca 200g hackad dumlegodis
1dl rostade och saltade solroskärnor
1dl rostade och saltade pumpakärnor
Valfri mängd minimarmallows
 
Gör såhär
Smält chokladen över ett vattenbad på låg temperatur så den inte skär sig. Blanda i resten av ingredienserna och se till så att du fått den mängd du vill av allt. Häll antingen upp smeten i iskubsformar eller i en mindre panna. Ställ in k kylen och låt stelna ordentligt. Njut!
 
Sist har vi ett recept man kan varjera på massa olika sätt och som är superlätt att göra! Nämligen snöbollar eller chokladdoppade marsmallows.
Recept snöbollar:
Antingen 150g mörk eller 150g ljus choklad
Mellanstora marsmallows
Kokos, mandlar, krossad polkagris eller strössel
Grillpinnar i trä
 
Gör såhär:
Smält chokladen på låg värme över ett vattenbad. Trä på en marsmallow på en grillpinne och doppa ner den i chokladen. Doppa sedan i din valfria topping. Dra sist av marsmallown på en bricka täckt med bakplåtspapper med hjälp av en gaffel. Upprepa processen tills du knte har mer choklad, tills du är nöjd med antalet eller tills du har slut på annan råvara. (Tips kan också vara att blanda i lite pepparkakskrydda i chokladen innan du doppar i marsmallown) stoppa in brickan i kylen och låt stelna ordentligt. Njut eller bjud!
 
Hoppas du får nytta av något av recepten. Nedan finns en bild på helgens gottibord. Där ibland har vi också hemmagjord bounty, marsipangodisar och köpta skumtomtar och nonstop. ♡