Heeej!
Idag bjöd jag på chillilax med småpotatis i ugn och den obligatoriska salladen till hemma. Har fått mycket gjort idag men börjar bli lite förkyld så ingefäran i receptet är väldigt bra. Jag har ett recept på ingefärsshot som mamma brukar göra också. Ett väldigt bra och hjälpsamt recept men ingefära är ju inte det godaste eller mildaste om man säger så. Så ingefära är att rekommendera för förkylningar eller halsont även fast det inte är gott. Skriv en kommentar om receptet är behövligt.
På bilderna ser du den goda måltiden som blev väldigt uppskattad och ett vårtecken. Jag har plockat blåsippor i det fina vädret när hunden sprang lycklig i skogen.
 
God och lagom stark chillilax:
ingredienser 4pers
4 laxbitar eller en filè
1 morot
1 citron
chillisås
lavasalt eller flingsalt
peppar/pepparmix
färsk koriander
en liten knöl ingefära (ungefär lika mycket som ett läpp-eos är stort haha)
olivolja
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Ringla lite olja i en ugnssäker form, salta och peppra olja. Sedan lägger du på din lax med skinnet uppåt för en saftigare lax. Häll lagom mycket chillisås över all lax och hacka din ingefära som du sedan sprider ut över laxbitarna. Efter detta finhackar du koriandern och skivar moroten tunnt med en skalare. När du lagt på koriandern och morotsskivorna lägger du på citronskivor lite fint och pressar citronsaft över laxen. Stoppa in det i mitten av ugnen. Kolla så att laxen inte är rå utan att den har en ljusrosa färg när den fint faller sönder. Servera med någon form av potatis eller ris.
 
Jag brukar vanligtvis servera laxen med sötpotatismos men nu gjorde jag några form av potatispommes i ugn.
 
Sötpotatismos som smälter i munnen:
ingredienser 4pers
800g sötpotatis
0.5 tsk salt till kokning
lite mindre än 2dl varm havremjölk
1tsk salt
valfri peppar
2msk smör eller olivolja
Gör såhär:
Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar som du sedan kokar. Potatisen ska vara täckt med saltat vatten (0.5tsk salt). Låt småkoka i 10-15 min (potatisen ska vara mjuk) Tips är att koka vattnet i en tekokare först så sparar du el och tid. Värm lite senare mjölken som du saltar och pepprar på sidan av. Häll av vattnet från potatisen och mosa den på valfritt sätt, jag använder en simpel gaffel. Blanda i mjölken till valfri konsistens och avsluta med en klick smör eller lite ringlad olivolja.
 
Saltiga goda småpotatisar i ugn:
Ingredienser 4pers
ekologiska delikatesspotatisar
fling och vanligt salt
rapsolja
peppar
Gör såhär:
Behåll ugnen på 200 grader varmluft. Skala och skär potatisarna i smala strimlor. Lägg potatisarna på en plåt med bakplåtspapper och salta med vanligt salt. Låt potatisen stå i ungen i ungefär 10min. Ta ut potatisen, häll på olja, flingsalt och peppar. Sedan sätter du tillbaka plåten i ugnen och låter de vara där i någon minut. När potatisarna har fått en fin färg som på bilden tar du ut dem och lägger dem på papper som suger bort fettet. Färdiga att servera.
 
Tips: ät med sallad som innehåller morötter och lite chillisås och koriander som krydda på moset. Välj valfritt tillbehör och krydda, ta bort eller lägg till ingredienser efter smak.♥