Hej!
Fint väder igen och äntligen lite fina utebilder. Perfekta dagen för smoothie eller annan färgglad dryck! Man får nästan lite sommarkännsla nu när man är ute med endast en tunn jacka eller tjocktröja. Så det är bara att njuta så länge det varar.
 
Idag blir det recept igen! Ni måste ju få ett bra ett på en färgglad smoothie som peppar er på sommar och bortser från att Sverige har ungefär 75% regn. Jag brukar inte vara så strikt med måtten till smoothie utan häller i det jag är sugen på med mer eller mindre av de olika ingredienserna. Så åter igen är allt upp till var och en.
 
10 anledningar till varför chiafrön är bra i din smoothie eller i din müsli:

1. Chiafrön är glutenfria!

2. Fröna innehåller en hög halt kostfiber vilket gör den utmärkt för matsmältningen.

4. Chiafrön är perfekt att äta innan eller efter träning då det ger kroppen energi och uthållighet.

5. Chia innehåller fem gånger mer kalcium än mjölk och åtta gånger mer Omega 3 än lax. 

6. Chia innehåller sju gånger mer än C-vitamin än apelsiner.

7. Är du allergisk mot ägg eller vegan så är chia en fantastisk ersättare. Blanda chiafrön med vatten och låt stå tills det blir en gel och använd gelen i recept som kräver ägg.

8. Chia stärker hud, hår och naglar.

9. Det unika med chiafrön är hur bra den kan binda vatten vilket hjälper oss att förbättra vätskebalansen. Chia kan absorbera upp till hela tolv gånger sin egen vikt i vatten.

10. Det underbara med chiafrön är att de är smaklösa och därför perfekta att använda i nästan vad som helst! Det gör brödet saftigare, kakorna nyttigare och gröten godare.

http://mittkok.expressen.se/artikel/chiafron-darfor-ska-du-ata-det-varje-dag/

Kom ihåg att inte äta mer än 15g per dag av fröet bara så håller du dig på topp! Sen kan du använda det till så mycket också utan att det tar över smaken som mättande chiapudding t.ex.

Müslireceptet som står längre ner har jag fått av min kusin som också har IBS och är väldigt bra på mat/bakning. Detta recept är ett recept som funkar väldigt bra och som såklart är glutenfritt. Annars brukar alla recept bara bränna sig.
 
Recept på rosenrosa smoothie:
1dl havregurt
1tsk chiafrön
lite mindre än ½ tsk vaniljpulver
1 äpple
½ ask frysta sommarbär
1tsk honung
1 banan
Såhär gör du:
Jag använde mig av en mix and go mixer som är lagom för 1 person. Du skär äpplet i bitar (kärnar ur det) sedan delar du bananen i ungefär tre bitar. Allt hälls ner i din behållare. (glöm inte att skaka din havregurt) sedan skruvar du på mixaren eller sätter på locket och mixar i lite mindre än 1 min på lite olika styrkor. Sedan häller du din smoothie i ett fint glas och njuter.
 
Tips: ät din smoothie i en skål eller i ett glas och ha gärna lite egengjord müsli på.♥
 
Recept på müsli:
½ dl rapsolja
1dl honung
1L havregryn
3dl valfria frön (ex. 1dl linfrön, 1dl solrosfrön, 1dl pumpakärnor + lite chiafrön)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Värm allt i en kastrull på ganska låg värme (det ska inte koka). Sprid ut allt på en plåt med bakplåtspapper. Rör om var 5min i ugnen. Ta ut när det är som du vill ha det. Ca. 20-30min. Låt svalna, lägg i en bra burk och njut.