Heej!
Sommar och sol! Och sen ännu mer sol! Man märker nästan ingen skillnad när man kommer hem till Sverige från Grekland. Det är ändå häftigt, hur värmen har hållt i sig så länge. Det här blir nog en sommar som det kommer pratas om fram över. Särskillt när regnet och kylan kommer tillbaka efter sommaren.
 
Det som passar bra på sommaren är en uppfriskande tårta eller lite glass. När dessutom hela släkten kommer på besök för att fira systerns födelsedag, gäller det att ladda upp med en fräsch och relativt simpel efterrätt. Jag valde att göra en variant av pavlova. Det är en fräsch tårta, som de flesta faktiskt tål! Pavlova har förekommit en hel del i dessertprogramet jag kollat på de senaste dagarna, vid namn "Zumbo's just dessert" på Netflix. Tårtan består av en marängbotten med en fördjupning, liknande en skål. Jag fyllde sedan marängen med en citron- och bärmousse och toppade med lite hallon.
 
Ingredienser
1 marängbotten
 
4 äggvitor
1krm bakpulver
½krm salt
2dl socker 
1msk majsstärkelse
Gör såhär
Sätt ugnen på 150 grader. Separera äggen och se till att inte få med någon äggula i din äggvita. Tips: använd två glas, ett för äggvita och ett för äggula. Häll över varje lyckad äggvita din bunke, så att du inte förstör alla äggvitor om du misslyckas med en. Vispa äggvitorna med elvisp, tillsammans med bakpulver och salt. Du ska kunna vända bunken upp och ner när du har vispat klart. Blanda socker och majsstärkelse i en separat bunke. Häll i lite sockerblandning i taget i din äggvita, samtidigt som du fortsätter att vispa. Bred ut marängen på en plåt, iklädd bakplåtspapper. Gör kanterna lite högre, så att marängen bildar en skål med diametern 25cm. Grädda marängen i mitten av ugnen i 1 - 1 ½ timme.
 
Ingredienser
1 sats bär och citronmousse / 6portioner endast mousse
 
3 gelatinblad
3¾ dl oatly vaniljvisp
Rivet skal och saft av en liten citron
300g bär (jag använde blåbär och hallon)
3msk florsocker
Gör såhär
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5min. Vispa vaniljvispen. Smält gelatinbladen tillsammans med citronsaften på låg temperatur. Rör ner det i vaniljvispen, tillsammans med citronskalet, florsockret och bären. Låt moussen stelna i ca 3 timmar i kylen. Jag ställde även in den i frysen, men då mest för att våran kyl har strulat en hel del på sistonde. Sleva upp moussen på din maräng och toppa med bär. Servera direkt eller ställ in i kylen ett tag till. Man kan även äta moussen som den är i dessertglas. Njut!